Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   FMI se uită fermecat la…

FMI se uită fermecat la alegerile din Romania

Presa internationala comenteaza pe larg alegerile prezidentiale din Romania . „Interes scăzut pentru alegeri, in Romania” titrează „Deutsche Welle”. Numeroşi romani nu vor să mai voteze din cauza clasei politice. Dezamăgiţi, relatează jurnaliştii germani, sunt mai ales tinerii. Ei nu mai găsesc modele de urmat in politică. Ultimele luni şi ultimii ani, mai scrie Deutsche Welle, au fost dominaţi de certuri in interiorul coaliţiilor, de acuzaţii reciproce de corupţie şi de zvonuri privind fraudarea alegerilor.
Agenţia de presă ANSA estimează că din cauza crizei economice, prezenţa la urne va fi mai scăzută decat in 2004. Votul de duminică, notează jurnaliştii italieni, este crucial pentru sfarşitul crizei politice din Romania.
„Fondul Monetar Internaţional se uită fermecat la alegerile din Romania”, titrează publicaţia „Handelsblatt”. Alegerile de duminică sunt de maximă importanţă . Asta pentru că FMI va acorda Romaniei următoarea tranşă a imprumutului doar in condiţii de stabilitate politică.
Publicaţia „Financial Times” comentează că „In ciuda gravităţii situaţiei economice din Romania, campania electorală nu s-a concentrat pe tematici economice şi că, indiferent de promisiunile candidaţilor, viitorul preşedinte al ţării va avea o influenţă redusă asupra politicilor financiare atat de necesare ţării.”
„La alegerile prezidenţiale din Romania candidează 12 candidaţi, unul mai lipsit de credibilitate decat celălalt”, comentează cotidianul german Tagesspiegel.
Ceva mai optimişti sunt jurnaliştii de la „Wiener Zeitung”. Ziariştii austrieci notează că „După săptămani intregi de paralizie politică, scrutinul aduce o clarificare a raporturilor de forţe şi un impuls decisiv pentru formarea noului guvern.”
In aceeaşi cheie traduce alegerile prezidenţiale şi „Le Monde”. Intr-un articol intitulat „Prezidenţiale pentru deblocarea crizei” ziariştii francezi apreciază că votul de duminică va „limpezi peisajul politic şi va reda Romaniei elanul pentru reforme, proces aflat acum intr-un punct mort.”

dupa Ziua